Waterpompen & drukvaten

Tonen als Foto-tabel Lijst

Producten 1-12 van 26

Van hoog naar laag sorteren
Pagina
per pagina

Waterpompen en drukvaten

De waterpomp is het kloppende hart van het watersysteem in de camper, caravan of boot. Met een pompende beweging haalt de waterpomp het water uit de watertank en perst dit de waterleiding in. Hierdoor komt er druk op de waterleidingen te staan en wordt het water naar andere apparaten, zoals bijvoorbeeld een boiler, in het watersysteem gepompt. Een watersysteem met een waterpomp werkt daardoor erg vergelijkbaar als een watersysteem in huis. Het werkt met druk op de leidingen. Als er een kraan opengezet wordt dan zal er door de druk water uit de kraan lopen.

Waterdruk van de waterpomp

Hartstikke mooi zo’n watersysteem op druk, maar hou er bij de aanleg en aanschaf van andere apparaten wel rekening mee dat ze overweg kunnen met de werkdruk van de waterpomp. Boilers hebben vaak een maximale waterdruk die ze aankunnen. De meeste boilers hebben wel een overdrukbeveiliging, maar het is wel belangrijk dat de waterpomp en de boiler bij elkaar passen wat betreft werkdruk. Er zijn zelfs boilers die helemaal niet tegen waterdruk kunnen. Bekijk dit dus goed of laat je door ons informeren.

Waterpomp aansluiten

Een waterpomp heeft een aansluiting voor de waterleiding of waterslang en een elektrische aansluiting voor de pomp. Voor de ingang van het water is vaak een waterfilter beschikbaar zodat er geen schadelijke deeltjes de pomp in kunnen komen. Deze wordt soms ook bij de waterpomp geleverd en bij sommige pompen is deze los verkrijgbaar. De aansluiting is vaak een slangtule tussen de 8 en de 12 mm. Afhankelijk van de diameter van je watersysteem is een adapter nodig om van de waterslang of -leiding op de pomp aan te sluiten. Dit staat bij de waterpompen vermeldt. Ook kan het nodig zijn om een adapter te monteren om weer naar de juiste slangdiameter te gaan bij de uitgang van de waterpomp. De elektra van de waterpomp zijn vrij eenvoudig. Sluit de rode draad via een schakelaar en een zekering aan op de pluspool van de accu. De zwarte draad gaat naar de minpool.

Terugslagventiel

Om te voorkomen dat het water zomaar weer terug kan lopen in de watertank wanneer de kraan is dichtgedraaid zijn er terugslagventielen. Deze ventielen zorgen ervoor dat het water dat in het systeem zit niet terug kan lopen. Ze hebben een aansluiting voor de waterslang en worden zo dus in het watersysteem verwerkt. Het water kan dus alleen verder het systeem in. Het kan handig zijn om op verschillende plekken in het watersysteem een terugslagklep te plaatsen.

Wanneer gebruik je een waterpomp en wanneer een dompelpomp?

Als je meerdere waterpunten in je camper, caravan of boot wilt dan is het al gauw aan te raden om een waterpomp te gebruiken in plaats van een dompelpomp. Bij een dompelpomp komt namelijk al gauw een grotere elektrische installatie kijken om meerdere waterpunten aan te sluiten. Dit terwijl je bij een waterpomp eigenlijk alleen de pomp op de accu hoeft aan te sluiten. Door het druksysteem hoef je ook niet iedere individuele microschakelaar in de kranen van de waterpunten op de pomp aan te sluiten. In een systeem met een dompelpomp is dit wel nodig. Wil je alleen een kook- en spoelcombinatie aansluiten of heb je een enkele wasbak in je camper, caravan of boot dan is een dompelpomp vaak een veel eenvoudigere keuze. Het voordeel van een dompelpomp is wel weer dat deze in de tank geplaatst wordt en daardoor een stuk minder ruimte in beslag neemt.

Drukvat

Als je een waterpomp installeert dan raden we aan om ook een drukvat of expansievat in het systeem te zetten. Door deze na de pomp op het watersysteem aan te sluiten vang je de pompende werking op en krijg je dus een gelijkmatige waterstraal uit de douche of kraan. Het drukvat voorkomt daarnaast dat de pomp vaak aan en uit slaat omdat de druk in de waterleiding veel gelijkmatiger is. Dat is goed voor de levensduur van de pomp en scheelt ook geluid in de camper, caravan of boot.