Watertanks

Geen producten gevonden voor deze selectie.

Watertanks

Water is levensbehoefte nummer 1, dus dat wil je ook als je gaat kamperen altijd bijhebben. Een jerrycan of ander reservoir neemt al gauw veel ruimte in het interieur in beslag. Daarom is de keuze voor een watertank dit in het interieur geïntegreerd kan worden of onder de camper of bus gemonteerd kan worden een ideale oplossing.

Schoonwatertank voor camper en caravan

De tanks in ons assortiment die als schoonwatertank gebruikt kunnen worden zijn van kunststof gemaakt dat is gekeurd voor het houden van levensmiddelen. Schoonwatertanks hebben veelal verschillende openingen waar een tanksonde of dompelpomp voor een kraan eenvoudig in gemonteerd kan worden. Om het water in een zo goed mogelijke conditie te houden tijdens de opslag in de watertank moet deze zo koel mogelijk gehouden worden. Daarnaast moet ook licht vermeden worden. Warmte en licht zijn namelijk omstandigheden die nodig zijn om algen en bacteriën te laten groeien. Sla schoon water dus het liefst op in een donkere tank waar zo min mogelijk warmte en licht bij komt. Neem dit ook in acht bij het aanleggen van het watersysteem en gebruik bij voorkeur leidingen die geen licht doorlaten.

Schoonwatertank vullen

Er zijn verschillende manieren waarop je de schoonwatertank kunt vullen. De meeste campers en caravans hebben hier een nette aansluiting voor waar je een slang op aan kunt sluiten of een jerrycan in kunt gieten. Als je zelf een camper bouwt dan zijn deze aansluitingen ook verkrijgbaar zodat je een mooi vulpunt hebt aan de buitenkant van de camper of caravan.

Waterniveau meten

Omdat water van vitaal belang is wil je ook graag weten of je nog genoeg water bij hebt of dat je beter even het waterniveau wat kunt verhogen. Om het waterniveau van de tank te controleren zijn er speciale tanksondes die de waterstand nauwkeurig bijhouden. De stand is weer af te lezen met een monitor.

Afvalwatertank voor camper caravan

Een afvalwatertank ook wel grijswatertank of zwartwatertank genoemd, wordt gebruikt voor het opslaan van gebruikt en verontreinigd water. Als je het water hebt gebruikt dan is het niet goed voor het milieu om het zomaar de dumpen op de plek waar je bent. Dit kan tot stankoverlast leiden en chemicaliën die in bijvoorbeeld synthetische zeep zitten kunnen planten en dieren schade toedoen. Als je op een kampeerplek bent geweest dan moet een ander hier later ook nog van kunnen genieten. Behandel vuil water dus zoals ander vuil en vang het op. Er zijn voor campers en caravans speciale plekken waar je dit water kunt lozen. Veelal hebben campings en camperplaatsen zo’n plek.

Watertank schoonmaken, hygiëne en onderhoud

Het is verstandig om een watertank regelmatig grondig schoon te maken met een speciale watertankreiniger tegen algen, kalk en bacteriën. Deze bouwen op natuurlijke wijze automatisch op in de watertank en het watersysteem. Als dit niet gebeurd dan kan het zo zijn dat dit het water verontreinigd. Reinig het systeem daarom minimaal twee maal per jaar als je de camper normaal gebruikt. Als je veel gebruikt maakt van de camper dan is het misschien verstandig om dit nog vaker te doen. De meeste watertanks hebben een inspectieopening en reinigingsopening van een grote diameter. Zo is het eenvoudig om de binnenkant van de tank volledig schoon te maken. Zorg er ook voor dat er geen stilstaand water meer in de tanks of leidingen zit op het moment dat de camper, caravan of boot gestald wordt.

De hygiëne houdt niet op bij een jaarlijkse schoonmaak. Iedereen kent die slang bij de chemische toiletten en de serviceplaats voor de camper of caravan. Het is niet zo hygiënisch om die te gebruiken voor het bijvullen van de schoonwatertank deze wordt namelijk vaak gebruikt voor het doorspoelen van de casette van het toilet. Het is beter om zelf een schone waterslang en koppelingen te gebruiken zodat je er zeker van bent dat je onder hygiënische omstandigheden de watertank vult. Ook al ziet een slang er nog zo nieuw en schoon uit, je weet nooit hoe een ander hem gebruikt heeft en of deze ook zo netjes de hygiëne standaard opvolgt als je dit zelf doet. Dus, eigen slang, gieter of jerrycan en eigen koppelingen voor schoon drinkwater, check.

Vuilwatertank of zwart watertank legen

Het verontreinigde water zal regelmatig geleegd moeten worden. Zoals aangegeven doe je dat op een plek met voorzieningen om dit verontreinigde water netjes af te voeren. Veelal parkeer je de camper of caravan met de afvoer boven een put of goot (soms moet de put of goot opengemaakt worden zodat er zo min mogelijk stankoverlast is als deze niet gebruikt wordt). ls je goed gepositioneerd bent dan kun je de afvoer open zetten zodat het vieze water weg kan lopen. Sluit voor het wegrijden de afvoer weer af zodat eventuele restanten tijdens het wegrijden niet alsnog door de hele buurt of camping worden verspreid.

Passende watertank voor buscampers en campers

Naast een hoop universele watertanks zijn er ook watertanks die passend zijn voor montage onder een specifiek merk bus of camper. Voor de meest gebruikte modellen zijn deze tanks verkrijgbaar. Denk bijvoorbeeld aan een watertank voor de Volkswagen T4, T5 of T6 en Crafter. Ook zijn ze verkrijgbaar voor de Mercedes Sprinter de Fiat Ducato, Citroen Jumper en Peugeot boxer. De tanks zijn zo gemaakt dat ze op één specifieke plek onder de bus of camper passen. Er zijn uitsparingen gemaakt voor bijvoorbeeld de dwarsbalken of ze zijn precies passend gemaakt om tussen deze dwarsbalken te passen.